Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Bitka v Moskvě: Pokus o Majdan nebo jen cirkus pro média? Západ otevřeně zasahuje do voleb v Rusku. Opačně se to nesmí? Co je Ukrajincům po ruské komunální politice? Závody v hlasitém vměšování s Petříčkem na čele

Bitka v Moskvě: Pokus o Majdan nebo jen cirkus pro média? Západ otevřeně zasahuje do voleb v Rusku. Opačně se to nesmí? Co je Ukrajincům po ruské komunální politice? Závody v hlasitém vměšování s Petříčkem na čele

29. 7. 2019

Tisk článku

Redakce Protiproud tlumočí názory několika odborníků besedujících nad nedávnými protesty v Moskvě, z nichž je cítit vysoký nadhled Rusů nad najatými zoufalci, kteří se pokouší o destabilizaci země

Ukázalo se, že hojně medializovaný "spontánní protest Moskvanů" nebyl vůbec spontánní a podle policie v něm navíc povětšinou nefigurovali ani Moskvané. Mezi účastníky nepovolených protestů bylo mnoho přespolních. A jelikož se v "boji za demokracii" objevili v Moskvě též "hosté" z Ukrajiny, nikoho už nepřekvapuje ani výzva bývalého redaktora kyjevského Forbesu "povolat armádu na podporu demokracie v Rusku". Kdo další se zájmem sledoval demonstraci opozičníků v Moskvě?

Operace pod falešnou vlajkou

Více než polovina zadržených účastníků násilných nepokojů, k nimž došlo v centru Moskvy, nebyli Moskvané, přestože celá akce měla být demonstrací za svobodné volby do moskevského zastupitelstva, což je událost čistě komunální.

Demonstranti zablokovali ulici Zahradní kruh a Velkou Dmitrovku, házeli kusy asfaltu a stříkali bojový aerosol na policisty, v důsledku čehož bylo zraněno osm příslušníků pořádkových sil.

Moskevská policie v neděli zveřejnila údaje, z nichž vyplývá, že z počtu 1074 zadržených jich více než 600 nemělo bydliště v hlavním městě. Přesto všechna západní média - včetně politických lokajů z Petříčkova (ČSSD) ministerstva zahraničních věcí - ječí, že šlo o hrubé porušení demokracie, svobody projevu a shromažďování obyvatel Moskvy, . 

"Nic překvapujícího," podtrhl politolog Pavel Danilin ve svém komentáři v debatě uspořádané vydavatelstvím "Rozhledy". "Byl to Navalného akční sbor z celého Ruska. Ukázali sílu svých regionálních buněk. Mimo jakékoliv pochyby: na straně "Fondu pro boj s korupcí" nebyla organizace Navalného a jeho skupin vůbec špatná. Přivést takový dav lidí z provincií, to zaprvé stojí peníze. A za druhé je nutné, aby takový dav táhly za sebou celé oddíly provokatérů a udělaly z něho reálnou akční frontu připravenou ke srážce s policií."

"Je to organizace, která ukázala, že může v Moskvě způsobit nepokoje, a docela povážlivé – spontánní a bezdůvodné. Volby do moskevské městské dumy ve skutečnosti nemohou být pro tyto cizí návštěvníky pravým důvodem. Celé téma je opravdu velmi vážné," soudí expert.  

Na předchozí nepovolené demonstraci v Moskvě, kterou organizovala opozice v polovině července, měli také účast obyvatelé z jiných měst a dokonce i "hosté" z Ukrajiny. Ruský novinář, televizní a rozhlasový moderátor Vladimír Solověv tehdy řekl, že na Ukrajině by občana jiné země, který se účastnil nepovolené demonstrace, okamžitě zajistili, zanesli do seznamu nežádoucích osob na známé webové stránce "Mirotvorec" a zahájili proti němu trestní řízení.

Čtěte ZDE: Masová (sebe)vražda na Letné: "Overkill" kam se podíváš. Potrat Majdanu. Gréta ve sklenici. Semín hvězdou proti své vůli. Pláč trpaslíků ve sněmovně. Ruka neudělá kluka. Možná přijde ze záhrobí i Havel

Šílený veterán Kuchar

Organizátoři a účastníci nepokojů v Moskvě dostali nečekanou podporu z Kyjeva. Maxim Kuchar, donedávna šéfredaktor ukrajinského Forbesu a vysloužilý voják 95. brigády Ozbrojených sil Ukrajiny, vyzval "urychleně povolat armádu na podporu demokracie v Rusku". Veterán Kuchar již delší dobu fantazíruje na téma "ruské invaze" na Ukrajinu, ale tentokrát se jeho fantazie odvíjely opačným směrem.

"Naléhavě musíme vyslat několik nejlepších brigád na hranici a začít jejich příslušníky učit zákonům Ruské federace, aby se dokázali poprat s pořádkovými silami v těch regionech, kde o to požádá opoziční Vláda národní důvěry Ruské federace," napsal Kuchar na své facebookové stránce. Zajímavé na tom je, že tento "stratég" píše výhradně v ruštině. Zjevně proto, aby tomu rozuměla "Vláda národní důvěry".

"Soudím, že na tom není nic zvláštního. Nastává změna počasí jak v Moskvě, tak v Kyjevě – teplo střídá ochlazení. Zdá se, že to má vliv na již tak rozpolcené hlavy. Vyvolává to neodůvodněnou agresi a hypertrofické bojové odhodlání. Nejsem však lékař," sarkasticky poznamenal v diskusi na toto téma historik, novinář a ukrajinský politický emigrant Volodymyr Skačko.

"Ve skutečnosti vyhrožovat Rusku ukrajinskými vojsky mohou pouze ti, kdo si velmi přejí učinit rázný konec s celou Ukrajinou. Jak se říká, lepší hrozný konec, nežli hrůza bez konce," řekl Skačko. Podle jeho slov tyto válečné pokřiky připomínají starý vtip: "Pojďme vyhlásit válku Lucembursku, necháme se zajmout – a budeme žít blaze." "Ale Rusko není Lucembursko. Vyhrožovat Rusku se bojí i NATO, a tady máme jakéhosi nacionalistu z Kyjeva," směje se Skačko. "Takže je to buď šílenství, nebo politický blábol."

Ve vleku médií

Mohlo však jít také o akutní předávkování informačními infuzemi ruských liberálních médií. "Ten člověk, Kuchar, v předvečer protestů určitě sledoval televizní kanál "Déšť", kde mu ukazovali: Tak toto je revoluce v Moskvě. Ostatní, kteří včera sledovali jiný televizní kanál a nic takového neviděli, sotva přemýšlejí o tom, že v Rusku je třeba podpořit nějakou demokracii," řekl bloger a novinář Maxim Kononěnko.

"Mnohé státy chtějí exportovat svůj životní styl do sousedních zemí. Ale soudní lidé vždy zvažují, zda je to možné, nebo ne, a pokud zjevně neexistuje reálná možnost, pak to dělat nebudou," dodal Kononěnko. "Opak vypovídá o omezeném rozhledu a neschopnosti objektivně vnímat obraz světa. Tato omezenost je typická pro poměrně širokou škálu lidí. V tom spočívá i jejich neštěstí – věří totiž, že představují moc," uzavřel Kononěnko.

Vypadá to už tak, že mezi kyjevskými "patrioty" a moskevskými pouličními "demokraty" existuje vzájemné obohacování myšlenkami. "Pokud jde o Ukrajinu, nikoliv nadarmo zazněla na první takto dohodnuté demonstraci slova: Pomodlíme se za Ukrajince a Gruzínce, kteří bojují s Ruskem za vlastní svobodu," připomněl Danilin. Podle jeho názoru jsme svědky "otevřeného protiruského hnutí, které by tu s radostí uspořádalo převrat, revoluci a krvavou lázeň, jenomže naštěstí nemůže. Jediné, na co stačí, jsou pokusy takovýmto způsobem destabilizovat situaci," dodal Danilin.

Čtěte ZDE: Skandální Petříčkova návštěva na Ukrajině: Ani slovo k výročí masakrů. Oslava vrahů a jejich ochránců? Zákon o banderovcích jako výsměch českým a polským obětem. Vlajka Ukrajiny nad Pražským hradem?

Spektakulární nástroj propagandy

Mnohem důležitější je fakt, že demonstranty podpořili nejen ukrajinští excentrici, ale také plně kompetentní evropští diplomaté. "Pohříchu právě Západ toto téma zneužije – protiruské propagandě se hodí všechno. A oni to všechno už používají," zdůraznil Danilin. "Není divu, že němečtí diplomaté už začali dělat rozruch. Prý zda volby v Rusku probíhají správně nebo nesprávně. K tomu, pokud si dobře vzpomínám, jim naše ministerstvo zahraničí vysvětlilo: starejte se o své a neporušujte Vídeňskou konvenci. Bez důkazů tvrdíte, že Rusko údajně zasahovalo do vašich voleb, zatímco vy sami se otevřeně, arogantně a hrubě vměšujete do voleb v Rusku. Kde je vaše svědomí, vážení němečtí diplomaté? Nebo ve skutečnosti diplomaté?"

Podle Danilina není cílem těchto akcí ruský občan, který nemá nic společného s peripetiemi voleb do moskevského zastupitelstva. Politolog se domnívá, že hlavním adresátem nepokojů byl Západ. "Dokonce ani Ukrajina – i ta byla vedlejší cíl. Ze všeho vytěžila především západní média," poznamenal Danilin. "Video a fotografie policejního zásahu proti demonstraci, hromadné zatýkání – to vše jsou jen běžné propagandistické nástroje k démonizaci Ruska před obyvateli Západu. To je přesně ten důvod, proč se to všechno dělalo," zdůraznil politolog.

Na demonstrace reagovalo i české ministerstvo zahraničí: "Svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem," zhodnotil situaci na svém twitterovém účtu resort Tomáše Petříčka (ČSSD). Zřejmě ne bezdůvodně tento Pocheho klon nazval europoslanec Jan Zahradil (ODS) "protekčním spratkem".

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky