Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Eurosoudruzi perlí: Budeme platit prdné? Ani psychiatr s poslanci mnoho nezmůže. Krávy, ovce, prasata a plynovod. Na výběr hlad nebo přechod k veganství. Co když po fazolovce překročíme emisní limity?

Eurosoudruzi perlí: Budeme platit prdné? Ani psychiatr s poslanci mnoho nezmůže. Krávy, ovce, prasata a plynovod. Na výběr hlad nebo přechod k veganství. Co když po fazolovce překročíme emisní limity?

4. 6. 2021

Tisk článku

Ivan Lehotský komentuje další skvělý nápad moudrých hlav z orgánů Evropské unie a jen se obává, co nám v tomto duchu budou chtít přichystat příště

Některá témata, která se řeší v Bruselu, jsou z pohledu nás středoevropanů, jemně řečeno, zvláštní. O jedné z takových typických bruselovín referoval včera na svém facebooku i český europoslanec Ivan David (SPD).

Výbor Evropského parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova se zabýval návrhem liberální frakce Renew (třetí největší z frakcí EP, z českých stran do ní patří hnutí ANO) o strategii EU na snížení emisí metanu. V tomto geniálním návrhu se nachází skvostná myšlenka: aby se úředně měřila produkce metanu jednotlivým zemědělským podnikům, a na základě toho by farmy dostávaly certifikáty jejich tzv. "klimatické efektivity".

Toto není žert

Kdo ví, jakým způsobem převážně uniká do ovzduší při zemědělské výrobě metan, jistě si domyslí, jak by asi takové měření produkce metanu vypadalo: s největší pravděpodobností by se musela měřit produkce metanu nejen ve všech stájích, ale také na pastvě každé hospodářské jednotky (lidově zvané kráva, ovce či prase) zvlášť, pravděpodobně přímo u výstupního otvoru, který má také svůj lidový název. Bylo by zapotřebí nejen obrovské množství zařízení pro měření metanu připevněných na každé pasoucí se zvíře, ale také mnoho expertů tato měření provádějících, můžeme je nazvat prdmistři. 

Tohle opravdu není nějaký nepovedený vtip. Progresivní poslanců to s kontrolou úniku metanu myslí vážně. Poslanec David byl původním povoláním psychiatr - což je pro práci v Evropském parlamentu bez debaty ta nejlepší kvalifikace - ale tento nápad těžko rozdýchával i on. Asi i díky své předchozí praxi se jako člen výboru EP pro zemědělství a rozvoj venkova k návrhu postavil rozvážně a pragmaticky.

Navrhl uvedený nesmysl z návrhu strategie EU na snížení emisí metanu vyškrtnout - ale nejen to. Jelikož tušil, že tato jeho připomínka bude jeho potenciálními pacienty zamítnuta, podal těch připomínek řadu (aby se případně mohlo ujmout aspoň něco) - a v nich se snažil různým způsobem výše uvedenou pitomost alespoň nějak korigovat. V jedné z připomínek navrhuje, ať to aspoň nemusí platit zemědělci, ale ať je to hrazeno z miliard, které mají být utraceny na zelené projekty. V dalším protinávrhu David navrhl podmínit finanční půjčky a dotace Ukrajině zrekonstruováním ukrajinské části plynovodu vedoucího z Ruska do EU, protože výsledkem dlouholetého zanedbávání jeho údržby z něj každoročně uniká plyn v objemu mnohem větším, než dokáží vyprodukovat všechna hospodářská zvířata v EU.

Čtěte ZDE: Skleníkový plyn: U krav nemůžeme zůstat. Každý omezí svůj metan! Brusel nám pomůže. Zelí, květák a luštěniny budou zakázány. Dilema neBabišových fabrik. A co droždí a minerálka? Kupředu za Gretou!

Jenže je tu problém

To však není všechno. Měření emisí by podle návrhu europoslanců mělo být pouze prvním krokem: v další fázi by se měl v EU omezovat počet hospodářských jednotek zvaných ovce, krávy či prasata, aby byly emise metanu menší.

A tady je jeden háček. Když budeme omezovat chov krav a dalších hospodářských zvířat, budou ze stále většího procenta lidí vegetariáni a vegani. Ti však musejí nahrazovat ve stravě maso jinými potravinami, například luštěninami, o kterých je známo, že jsou také příčinami produkce emisí metanu.

A tak jsme se dostali opět na začátek: pokud mají měřit emise kravám, kdoví - možná jednoho dne z Bruselu přijde i směrnice, že v rámci zeleného šílenství budou úředně měřit emise i všem občanům EU.

Možná se kvůli tomu zřídí jakési stanice emisní kontroly pro občany, kam budeme například jednou ročně chodit pro osvědčení. A milovníci fazolové či čočkové polévky se možná budou muset vždy pár dní před kontrolou raději uskromnit, aby neplatili zvýšenou emisní daň, takzvané prdné.

To aby případně nebyli jako "klimaticky málo efektivní" pro nadměrné metanové emise vyřazeni z uhlíkového cyklu.

Vivat Brusel!


 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky