Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Protiústavní puč ve sněmovně: Fialova vláda kašle na zákony. Okamurův nevídaný řečnický výkon. Zabte ho kyanidem! volá TOP 09. Bruselská pětka v křeči. Občané před sněmovnou. Repríza 25. února 1948? Houstne to…

Protiústavní puč ve sněmovně: Fialova vláda kašle na zákony. Okamurův nevídaný řečnický výkon. Zabte ho kyanidem! volá TOP 09. Bruselská pětka v křeči. Občané před sněmovnou. Repríza 25. února 1948? Houstne to…

16. 2. 2022

Tisk článku

Pavel Kopecký komentuje včerejší bezprecedentní porušení demokratických principů, ke kterým sáhla Fialova vláda ve snaze za každou cenu prosadit totalitní pandemický zákon

Fialova vládní pětikoalice v úterý 15. února ve sněmovně opět ukázala, co je zač. Dokud byla v opozici, obstruovala, až se z ní kouřilo (například dovolbu členů Rady ČT zcela znemožnila), ale ve vládních křeslech chce tomuto regulérnímu nástroji opozice zabránit jakýmikoli prostředky – včetně ignorací zákonů.

Pětadvacátý?

Demokratická maska, za kterou Bruselská pětka před veřejností skrývá své totalitní choutky, včera definitivně padla. Jak si tito „liberální demokraté“ představují demokracii, jsme mohli sledovat v přímém přenosu. Po obdivuhodném šestihodinovém vystoupení předsedy SPD Tomia Okamury, který bojoval jako lev, aby schválení pandemického zákona zabránil, ruply koalici nervy. Poprvé po desítkách let se stalo, že předsedající zcela svévolně vzal slovo poslanci s přednostním právem.  

Je přímo symbolické, že se tak stalo jen deset dní před 25. únorem, kdy si pamětníci připomenou komunistický puč z roku 1948. Je logické, že k zásadnímu pošlapání principů parlamentní demokracie došlo ve snaze prosadit silou jednu ze základních totalitních norem, která by po schválení přiblížila naši zemi stejné diktatuře jako před 74 lety. 

Co na to Ústavní soud?

Toto flagrantní porušení všech demokratických principů nastoluje novou situaci, kterou se bude zabývat Ústavní soud (SPD to už signalizovala). Vládní koalice se již nemůže odvolávat na demokratické principy a demokratická řešení současné krize, když sama volí diktátorské metody porušující veškerá myslitelná práva zvolených zástupců občanů. Jistě nikoli náhodou k tomuto porušení demokratických pravidel došlo ve chvíli, kdy schůzi předsedal Jan Skopeček, který se dosud tvářil, že patří spíše k té slušnější části ODS. Jenže charaktery se poznávají až v kritických okamžicích.      

„Z jakého důvodu, jste vyhlásil pauzu?“ obrátil se Tomio Okamura na Skopečka, který mu neprávem odebral slovo. „Vy jste mě přerušil o své vlastní vůli. Já jsem nechtěl pauzu. Vy jste mě přerušil, a pak jste mi odebral slovo. Vy jste mě přerušil, že tu nejsou vaši ministři. Přerušil jste mě v rozporu s jednacím řádem sněmovny. Takže vy jste dal prostor na návrat ministrů a já jsem měl kontinuálně pokračovat ve svém vystoupení. A Vy do toho vložíte hlasování. To je nastupující totalita a diktatura. Jedná se o přímé ohrožení demokracie. Vyzýval jsem zde přítomného premiéra Fialu, ať zasáhne, neboť se jedná o přímé ohrožení svobody a demokracie a pan premiér řekl, že na to nechce reagovat, že si to mám vyřídit s předsedajícím Skopečkem. Pane premiére, Vy nejste chlap, který má odvahu bojovat za svobodu a demokracii vy jste normální srab!“ zakončil Okamura.  

I vládní senátor žasne

To, že je situace skutečně vážná, dokazuje i nevole některých vládních zákonodárců, jako například vládního senátora Michala Canova (STAN), který si tak jako většina veřejnosti, uvědomuje, že z nastoupené cesty bude obtížné se vrátit. Novela pandemického zákona, která by byla schválena za pomoci porušení všech demokratických principů a jednacího řádu, by kromě Ústavního soudu ČR narazila i na značný odpor veřejnosti u které už nyní vyvolává tato totalitní norma oprávněné rozhořčení.

„Velmi silně se obávám, že budou moci být zpochybněny všechny body na programu této schůze (nejen novela pandemického zákona) a to z těchto důvodů: Bylo hlasováno o tzv. procedurálním návrhu uprostřed projevu řečníka (přestávka vyvolaná nepřítomností alespoň jednoho ministra, nezaložila konec projevu a začátek nového po přestávce, ale jen probíhající projev pozastavila). Procedurální návrh nebyl procedurální, neboť nebyl přednesen zástupcem předkladatelů na mikrofon (ale jen předsedajícím). Prodloužení schůze může být předloženo jen do 19 hodiny,“ uvedl k úternímu ústavnímu puči ve sněmovně senátor Michal Canov.  

I šéfka poslanců ANO Alena Schillerová toto porušení demokratických principů odsoudila, a vzala si za klub ANO dvouhodinou přestávku, aby si vyčerpaný Tomio Okamura, mohl po více než šesti hodinách odpočinout a připravit se na další boj s koaliční bruselskou hydrou. „Teď byl bezprecedentním způsobem porušen jednací řád. Hlasovat o prodloužení je možné do 19 hodin,” řekla Schillerová. Konstatovala, že navíc ani nezazněl procedurální návrh na hlasování na mikrofon, což je rovněž porušení Zákona o jednacím řádu.

Až do konce

Neslýchaná situace vyvolala ostré reakce poslanců SPD, kteří nesouhlasně bučeli a bušili do lavic při vystoupení jednoho z vládních sekerníků, šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba. 

Zatímco Tomio Okamura bojoval ve sněmovně, shromáždily se na jeho podporu stovky občanů před sněmovnou, aby tak daly najevo, že poslanci, kteří bojují proti pandemickému zákonu a obhajují demokratické principy, mají jejich plnou podporu. Boj pokračoval celou noc. SPD dala jasně najevo, že za podpory veřejnosti je odhodlána bránit obstrukcemi demokracii až do úplného vyčerpání.

Zabte ho!

To, že situace začíná houstnout jak ve sněmovně, tak i mimo ni, dokazují slova významného člena vládní TOP 09, primáře sokolovské nemocnice Martina Straky. Ten už přímo navrhl jako řešení zavraždění Tomia Okamury. „Přidat Tomio Okamurovi do pití kyanid a otrávit ho. Smrt Okamurovi,“ uvedl na sociálních sítích tento vládní sokolovský aktivista. Kupodivu na to ministr vnitra Rakušan (STAN) vůbec nereagoval, ač se předtím tolik rozhořčoval nad symbolickými šibenicemi svobody, jež si k protestům přinesli někteří demonstranti. Zato už posílá policii k bytům poslanců, kteří ve sněmovně zákon už jednou protlačili. 

Vládní bruselská pětka po pandemickém fiasku v Senátu a včerejším maratonu ve sněmovně prostě viditelně začíná ztrácet nervy. Bruselští kolaboranti by si měli uvědomit, že svým arogantním jednáním si zahrávají s ohněm. Zveřejnění 70 adres poslanců, kteří hlasovali pro pandemický zákon, k němuž sáhlo hnutí odporu, je logickou reakcí: Na hrubý pytel hrubá záplata.

„Sametová“ pravidla, na která se vládní pětka náhle odvolává, totiž platí pouze v demokratické společnosti, ale ne v diktatuře, kterou svým včerejším sněmovním pučem Fialova vláda nastolila.

Blížíme se k občanské válce?




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky