Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Požár u Hřenska: Nezapálil to Putin? Dědictví Dřevěné knihy. Rezignace na racionální chování státu? Není krajina jako krajina. Schovávání se za ideologii. Muselo k tomu dojít? Aliance fanatiků

Požár u Hřenska: Nezapálil to Putin? Dědictví Dřevěné knihy. Rezignace na racionální chování státu? Není krajina jako krajina. Schovávání se za ideologii. Muselo k tomu dojít? Aliance fanatiků

4. 8. 2022

Tisk článku

Václav Klaus komentuje příčiny katastrofálního lesního požáru v našem nejmladším národním parku a nepochybuje, že podobné události se budou nadále budou svádět na takzvané globální oteplování, ačkoli jejich skutečná příčina je ze stejného hnízda jako klimatičtí fanatici

Požár v Národním parku České Švýcarsko je tragédií. Naši ochránci přírody a zejména aktivisté, kteří se za ochranu přírody jen schovávají, ho svádějí na sucho a horko a tvrdí, že za to může globální oteplování. Rozumný člověk ví, že jde o něco jiného.

Dopustit zúžení debaty na hledání konkrétní příčiny ohně v konkrétním národním parku by bylo chybou. Hodilo by se to zeleným aktivistům Bursíkova typu (a všem jeho dědicům). Tím by se odvrátila pozornost od skutečných, dlouhodobých systémových příčin. 

Mrtvoly nastojato

Není možné si neklást otázku, zda i tento požár není důsledkem Bursíkova (v éře tehdejšího předsedy vlády Topolánka) prosazení osudového konceptu bezzásahovosti do zacházení s našimi lesy. V žádné zemi kolem nás tak katastrofická situace v lesích není, ač teplo a sucho je tam určitě stejné. 

Není příčinou špatná politika? A není tato politika důsledkem boje ekologistů s kulturní krajinou, která se u nás vytvářela dlouhá staletí? Nepřispělo k tomu umělé „vytváření divočiny“ a teatrální přivazování se ekologických aktivistů ke stromům na Šumavě? Nezačal v Hřensku hořet les v důsledku bezhlavého používání pseudovědeckého principu bezzásahovosti v národních parcích? 

Když vidím lesy kolem naší chalupy na pomezí středních a jižních Čech a srovnám je s tím, jak vypadaly, když jsem tam jezdil jako dítě, musím si zoufat. 

Jeden z posluchačů mých komentářů mi napsal, že se „hloupost nechat zlikvidovat les kůrovcem ukázala v celé nahotě. Mrtvé stromy na stojato a neuklízená hrabanka jsou mohutným zdrojem hořlavého materiálu pro rychlé šíření požárů.“ Není třeba hledat příčiny dnešního stavu v tzv. Dřevěné knize Ministerstva zemědělství (předložené za vlády premiéra Nečase a ministra zemědělství Fuksy v únoru 2011)? Neznamenala tato kniha v podstatě rezignaci státu na racionální chování v lesích? Nezůstalo pouhé těžení dřeva? Nebyl tento produkt aliance zelených fanatiků a bezohledného byznysu osudný?

Čtěte ZDE: Klimatické třeštění: Nové náboženství s veleknězi i rituálními oběťmi. Spasí svět nevinné děti? Kult ekosvětců. Jde o kontrolu lidí a manipulaci s vědomím. Horší, než všichni diktátoři světa. Přijdeme o zbylou svobodu?

Kdo za to může?

Řada symptomů to naznačuje. Vedení parku evidentně otálelo s rezolutním zásahem proti požáru. Jeho mimořádnou velikost způsobilo obrovské množství uschlého dříví, které bylo ponecháno v lese jako důsledek velmi svérázného boje s kůrovcovou kalamitou. Nesmírně varovné jsou výroky některých tzv. odborníků – jak z Ministerstva životního prostředí, tak z akademických institucí – že i v naší kulturní krajině je požár součástí přírodních procesů a že se musíme poučit ze zkušeností některých oblastí Ameriky a Austrálie.

Léta jsme s těmito názory na vztah člověka a přírody polemizovali. Nemohli jsme se smířit s tím, že ve velkém odumřela, odumírá nebo v krátké době odumře významná část našich lesů. Žádali jsme, aby se v názorech na kůrovce naslouchalo více lesníkům než ekologům. Muselo dojít k takovému požáru, aby byly tyto otázky znovu alespoň nastoleny? Asi ano, i když i teď se to bude svádět na globální oteplování.

Svádět to na Putina, jako se to děje v případě energetické krize, by totiž bylo dost nevěrohodné.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky